De sprong van ons leven..
De Daalkouter begon als een droom van Hannes en Betse: leven op de boerderij, in harmonie met de natuur.
In 2018 startte Hannes de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer, terwijl Betse de plannen mee uitbouwde.
Toen er twee hectare grond vrijkwam in Herzele, werd de droom werkelijkheid. De Daalkouter was geboren! Een fruitboerderij, het het dal van de kouter.
Vanaf 2025 versterkt Helmi het team, zowel op het veld als bij de fruitijsjes.

Diversiteit als kracht
Een boerderij met een mix van planten en dieren is niet alleen mooier en boeiender, maar ook duurzamer.
Diversiteit brengt evenwicht en versterkt de natuur.
Daarvoor kiezen we om naast het telen van fruit, ook andere activiteiten te ontplooien op onze boerderij.

Vers fruit voor de buurt​
Hoofdzakelijk zacht fruit zoals aardbeien, frambozen, aalbessen, kruisbessen, bramen en cassisbessen.
Tussen de bessen groeien appels, peren en pruimen.
​


Bloemenplukweide
Op de bloemenplukweide bloeien 20 soorten biologische snijbloemen, waaronder prachtige dahlia’s.
De bloemen worden volgens het seizoen geteeld en zijn vrij te plukken tussen zonsopgang en zonsondergang.
​
Betalen kan in vertrouwen, cash of via payconiq
Biologische eitjes
Op de boerderij wonen een 100 tal biologische kippen
in een mobiele stal.
Ze scharrelen dagelijks tussen de bessen en fruitbomen en krijgen wekelijks een nieuw stuk gras.
​
Naast eitjes helpen ze de bodem bemesten en insecten bestrijden.

Bijen en bestuiving
Bij de natuurlijke vijver huizen acht bijenvolken. De bijen zorgen in eerste plaats voor de bestuiving van het fruit.
Indien de bijen meer honing maken dan nodig om te winter door te komen, dan bieden we deze aan in onze veldwinkel.

Onze visie
Gezond fruit groeit op een gezonde bodem. Daarom telen we volledig biologisch, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of GGO’s. In plaats daarvan voeden we de bodem met compost, verteerde stalmest en mulch. Zo creëren we een vruchtbare, levende bodem die generaties lang gezond fruit voortbrengt. Landbouw en natuur kunnen perfect samengaan. Op onze akker planten we bloemenranden, hagen en houtkanten om nuttige insecten aan te trekken en het landschap te verrijken. We passen agroforestry toe door fruit- en notenbomen tussen de bessen te telen, wat zowel ecologisch als economisch voordelen biedt. Duurzaamheid gaat verder dan een biolabel. We vermijden voedselkilometers door lokaal te verkopen, kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen en verwerken overschotten tot nieuwe producten. Europese robinia palen ondersteunen onze struiken zonder chemische behandeling en gaan tot 20 jaar mee. Zelfpluk en korte keten brengen landbouw dichter bij de mensen. Rechtstreeks contact met de boer zorgt voor transparantie en verbondenheid met voedsel. Kleinschalige landbouw voedt wereldwijd 60% van de mensen met slechts 12% van de landbouwgrond (MoMagazine). De Daalkouter wil een open, lokaal ingebedde boerderij zijn, met ruimte voor ontmoetingen, educatie en samenwerkingen. Sinds april 2021 zijn we in omschakeling naar het biolabel, gecontroleerd door Tuv Nord.

​​​
Daalkouter filosofie:​
Gezond fruit groeit op een gezonde bodem. Daarom telen we volledig biologisch, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of GGO’s. In plaats daarvan voeden we de bodem met compost, verteerde stalmest en mulch. Zo creëren we een vruchtbare, levende bodem die generaties lang gezond fruit voortbrengt.
Landbouw en natuur kunnen perfect samengaan. Op onze akker planten we bloemenranden, hagen en houtkanten om nuttige insecten aan te trekken en het landschap te verrijken. We passen agroforestry toe door fruit- en notenbomen tussen de bessen te telen, wat zowel ecologisch als economisch voordelen biedt.
Duurzaamheid gaat verder dan een biolabel. We vermijden voedselkilometers door lokaal te verkopen, kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen en verwerken overschotten tot nieuwe producten. Europese robinia palen ondersteunen onze struiken, zonder chemische behandeling gaan deze palen tot 20 jaar mee.
Zelfpluk en korte keten brengen landbouw dichter bij de mensen. Rechtstreeks contact met de boer zorgt voor transparantie en verbondenheid met voedsel.
Kleinschalige landbouw voedt wereldwijd 60% van de mensen met slechts 12% van de landbouwgrond (MoMagazine). De Daalkouter wil een open, lokaal ingebedde boerderij zijn, met ruimte voor ontmoetingen, educatie en samenwerkingen.
De Daalkouter gelooft in kleinschalige landbouw, die alles wat leeft laat groeien en bloeien.